Dieta zawsze jest tematem spornym, ponieważ ile szkół tyle opinii. Jednak, jednym z najtrudniejszych do skomponowania jadłospisów, jest ten dla kobiet spodziewających się dziecka. Dzieje się tak, ponieważ wybierane produkty muszą sprzyjać nie tylko mamie, ale także maluchowi. Dlatego często kwestią, która martwi ciężarne kobiety jest to co jeść w ciąży, a właściwie częściej czego nie można jeść w ciąży.
Co jeść w ciąży, czego unikać – porady
Dieta w ciąży to aspekt bardzo istotny, gdyż ma duży wpływ na ogólne funkcjonowanie dziecka i mamy. Powinna być konsultowana zarówno z lekarzem prowadzącym, jak i z dietetykiem. Powyższa kategoria opisuje na czym bazować powinna dieta przyszłej mamy i jakie produkty należy wybierać. Badania wskazują, że w czasie ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy wzrosnąć może nawet o 100% (zwłaszcza chodzi tu o foliany, witaminę C i karetonoidy). Dlatego właśnie 70% z każdego posiłku przeznaczone powinno być na te produkty, które są w nie bogate. Przyszła mama, po wskazówki dotyczące wyboru produktów, sposobu przyrządzania potraw oraz ilości jaką w diecie przeznaczyć powinna na węglowodany (proste i złożone), białka i tłuszcze, udać powinna się do lekarza lub dietetyka. Porady dla mam, które chcą zmienić nawyki żywieniowe oraz artykuły lekarskie, zawarte zostaną także w tej kategorii na stronie i wskażą co jeść, a czego nie jeść w ciąży.
Dieta cukrzycowa – porady
Trudniejszym zagadnieniem jest dieta cukrzycowa, gdyż kobieta musząca jej przestrzegać powinna jeszcze bardziej zwracać uwagę na jakość i ilość produktów spożywczych, które zjada. Oczywiście dieta taka musi bezwzględnie zostać skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem, który rozpisze zalecenia odpowiednio do potrzeb kobiety ciężarnej.